Selamlar ben Gamzeli Kız. Bloğuma hoşgeldiniz.Bugün sizlere yemek tarifi vereceğim. Yemeğin adı MAKLUBE. Maklube , Suriye, Irak, Filistin ve Ürdün gibi Levant ülkeleri başta olmak üzere Türkiye'de de Arapların azınlıkta yaşadığı Siirt ve Mardin gibi yerlerde pişirilen bir yemektir.
Buyrun tarifine geçelim
- Yarım - 1 kilo tercihe göre kuşbaşı kuzu eti
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 adet havuç
- 2 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- 100 gr tereyağı
- sıvı yağ [kızartma için]
- su
- karabiber , tuz
- SÜSLEMESİ İÇİN
- yarım kg yoğurt
- salata
- kırmızı biber
- Pirinçleri güzelce yıkayarak bir müddet suda bekletin.
- Kuşbaşı etleri düdüklü tencerede az su koyarak bir müddet haşlayın. (suyunu pilavına kullanıyoruz, böylelikle et suyu ile pilav daha lezzetli olacaktır. )
- Et haşlanırken, patates ve havuçları küp küp ya da halka şeklinde doğrayın ve ayrı bir tavada yağda kızartın.
- Kızardıktan sonra başka bir kaba alın. Et haşlandıktan sonra suyunu süzerek başka bir kaba alın, suyunu ayırın.
- Derin bir tencerenin iç kısmını tereyağı veya sıvı yağ ile iyice yağlayın. Sonra en alta halka şeklinde doğranmış soğanları dizin, birkaç halka dilim de kızartılmamış patates yerleştirin.
- Üzerine pişen etin yarısını döşeyin. Etin de üzerine suda bekleyen pirinci süzerek yarısını ilave edin.
- Orta kısmına gelince kızartılan havuç ve patateslerin yarısını ve kalan etin bir miktarını karıştırıp ekleyin
- . Pirincin kalan yarısını da ekleyin ve en son kata kalan et ile kızartılanların kalanını ekleyin ve biraz aşağıya doğru bastırın.
- Et suyunu ilave edin, eğer 2-2, 5 su bardağı kadar çıkmıyorsa biraz daha ılık su ve tuzunu ekleyin, kısık ateşte tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
- Maklube pişerken, dilediğiniz salata malzemelerini kullanarak mevsimine göre salatayı hazırlayın. Ayrıca yoğurdu hafif sulandırın.
- Maklubenin pilavı suyunu iyice çektikten sonra pişmiş demektir, ters çevirmeye az kaldı. Eğer tam piştiğine kanaat ettiyseniz, kullanacağınız siniyi tencerenin kapağını açarak üzerine tam ortaya ters olacak şekilde çevirin ve sininin kenarlarını yoğurt ve salata ile süsleyin
4 Yorum
Güzel yemek ben de yaptım tavsiye ederim
YanıtlaSilBu yemeği ilk defa gördüm ama güzele benziyor yapacağım tarif için sağolun😊
YanıtlaSilaa o zaman ermeni suryani yemeği filandır herhalde ilk duydum teşekkürler :)
YanıtlaSilyorumunuz için çok teşekkür ederiim :)
SilYorumunuz için teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın :)