GÜNDEM VAKTİ 23-27 AĞUSTOS

Haftanın sonundan selamlar herkese, bloğuma hoş geldiniz. Bir haftayı daha geride bıraktık. Haftanın özetini yaptığımız yazı serim yeni yazısı ile karşınızda. Bakalım bu hafta genel olarak neler olmuş? Gündemde neler var? sizler de konular hakkındaki düşüncelerinizi belirtmeyi unutmayın.Hadi okumaya devam edin 👀 

KORONAVİRÜS TABLOSU

Vakalara genel bakış

Türkiye

Toplam vakalar
6.290.000
İyileşen
5.770.000
Vefat sayısı
55.469Tüm dünyada

Toplam dünyada
Toplam vakalar
215.000.000
İyileşen
-
Vefat sayısı

Tarih Bugünkü Vaka \ Bugünkü Hasta \Bugünkü Test \Bugünkü Vefat\ Bugünkü İyileşen 
27 AĞUSTOS 18.340 295.647 244 14.528
26 AĞUSTOS 19.616 297.068 257 15.205
25 AĞUSTOS    19.970 296.711 217 16.651
24 AĞUSTOS 19.191 293.037 230 15.373
23 AĞUSTOS 18.857 282.528 232 15.833

EKONOMİ 
Dolar 8,35   Euro 9,85   Altın 488,08     Bitcoin   48.835     Borsa 1.458

FSM KÖPRÜSÜ TRAFİĞE KAPATILACAK MI? ULAŞTIRMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA!
Asya ile Avrupa'yı ikinci kez birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet köprüsü büyük bir tadilat altında halat ve askıları değişecek. Bakım 900 gün sürecekmiş. 24 Ağustos 2021 tarihinde başlayan bakım 7 Şubat 2024'te tamamlanacak.
Japon şirketten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:"2013 yılında gerçekleştirilen, 'Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Büyük Onarım ve Yapısal Güçlendirilmesi İnşaat İşleri' sırasında FSM'de hasarlı askı kabloları tespit edildi ve ciddi hasar gören kabloların bir kısmı acil olarak değiştirildi. Bu tespitin ardından köprünün tüm askı kablolarının genel denetimi yapıldı. Sonuç olarak Karayolları Genel Müdürlüğü köprünün tüm askı kabloları için askı kablo değişiminin gerekli olduğunu anladı ve projeyi gerçekleştirmeye karar verdi."
Peki bakım süresince trafik kapatılacak mı? cevap Ulaştırma Bakanlığı'ndan geldi. Tadilatın ayda 5 gece olmak üzere toplamda 75 gece çalışma ile bitirileceğini belirtti. Ve köprü trafiğe kapatılmayacak.
"Ülkemizin en önemli projelerinden olan FSM Köprüsü 1988 yılında işletmeye açılmış olup, ülkemizin en yoğun trafik askısının üstünde bulunmaktadır. Günlük ortalama trafiği 240.000 araç olan, hizmete açıldığı yıldan itibaren ağır taşıt trafiğinin büyük bir kısmını taşıyan köprünün askı halatlarında, ihtiyaç duyulan bakım ve onarımların yapılması zarureti doğmuştur.

FİLENİN SULTANLARI !! VOLEYBOL MAÇI
2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nda 8'li finallere yükselen A Milli Takım'ın rakibi Çekya oldu.
D Grubu'ndaki son maçında Hollanda'yı 3-0 yenen ve lider olarak tur atlayan ay-yıldızlı ekip, Bulgaristan'a 3-0 mağlup olan ve B Grubu'nu dördüncü sırada tamamlayan Çekya ile eşleşti.
Türkiye ile Çekya arasındaki mücadele, 29 Ağustos Pazar günü Bulgaristan'ın Filibe kentinde oynanacak.
Mücadelenin saati ile ilgili henüz bir resmi açıklama yapılmazken, Türkiye-Çekya maçı TRT Spor ve TRT Spor Yıldız'dan canlı yayınlanacak.
Türkiye, Çekya'yı geçerse çeyrek finalde Polanya-Ukrayna maçının galibiyle karşılacak.
Türkiye, Ukrayna'yı D grubunda geçen hafta oynanan maçta 25-14, 25-19, 26-24'lük sonuçlarla set vermeden 3-0 yenmişti.
İzlemesi gerçekten aşırı keyifli idi. Hepsi çok iyi oynadı.Yarın yeni aç için çok heyecanlıyııım. :D
TALİBAN'DAN AÇIKLAMALAR :"İŞLERİNİZE DÖNÜN"
Taliban'ın Afganistan'a dönmesi ile Afganlar ayağa kalktı. Daha önce kaçmak için başvurdukları yöntemleri de görüştük, uçağa çıkmaya çalışmaları gibi. 
Taliban, kadın çalışanlara karşı "Evde kalın" çağrısı yapmasının üzerine kararından vazgeçti. Şimdi ise "İşlerinize dönün" söylemlerinde bulundu. 
Sözcü Mücahid, Twitter'dan yaptığı paylaşımında; yeni yönetimin, kadın sağlık çalışanlarının işlerine devam etmeleriyle ilgili bir sorunu olmadığını vurgulayarak, "Sağlık Bakanlığı, illerdeki ve başkentteki tüm kadın çalışanları işlerine devam etmeleri konusunda bilgilendiriyor." ifadesini kullandı.

"KADINLARLA İLETİŞİMİ BİLMİYORLAR"

Taliban geçtiğimiz günlerde, ülkede güvenliğin tam anlamıyla sağlanıncaya kadar kadınlara evden çıkmamaları tavsiyesinde bulunmuştu. Zabihullah Mücahit, "Güvenlik güçlerimiz kadınlarla muhatap olma konusunda eğitim almamıştı, bazıları kadınlarla nasıl konuşulacağını bilmiyor. Bu karar kadınların kötü muamele görmesini engellemek için" sözleriyle kadınlara çağrı yapmış; ancak bu durumun "geçici bir prosedür" olduğunu söylemişti.

Afganistan'da Taliban'ın kadınların özgürlüklerinde kısıtlamalara gideceğine dair endişelerle ilgili ise Mücahid, yeni yönetimin kamudaki kadın çalışanların işlerine dönmelerinin sağlanmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini duyurmuştu.


MÜGE ANLI 30 AĞUSTOS'TA EKRANLARA DÖNÜYOR!!
Bir çoğumuzun beklediği, haber de işte bu, içlerinde ben de varım :D  Sezon finaline girmeden önce bir cinayet olayı birçok kişiyi ekrana kilitlemişti, Büyükşen ailesi. Program bittikten sonra araştırmaları devam eden olayda bir sonuca varılmış, katiller yakalanmıştı. 
Olayın çözülmesi için ekiplerini seferber eden Müge Anlı, yeni sezonda cinayetin detayları hakkında konuşacak. Bilinmeyenleri, katilleri olayla bağlantılarını, olay gece yaşananları, operasyonun detaylarını anlatacak. Açıkçası sabırsızlıkla bekliyorum.

THODEX REKLAMINDA OYNAYAN ÜNLÜLERE SUÇ DUYURUSU
108 milyon dolarlık Thodex vurgununda yeni bir gelişme yaşandı. Mağdurların avukatı Thodex organizasyonunda yer alan ünlü isimler hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukat, reklamlarda oynayan Pınar Deniz, Mine Tugay, Özge Ulusoy, Ebru Şallı, Bahar Şahin, Simge, Zeynep Demirel ve Deren Talu gibi ünlüler ile Thodex'i tavsiye eden ekonomist Erkan Öz'ün mal varlıkları ve Faruk Fatih Özer'le yaptıkları görüşme kayıtlarının incelenmesini istedi.
Yapılan ihbar doğrultusunda Türkiye'deki kız arkadaşıyla görüştüğü ileri sürüldü. Suç duyurusu dilekçesine göre, Özer'in kız arkadaşı Thodex'in reklamlarında oynayan ünlü isimlerden biriydi. Thodex merkez binasının olduğu rezidansta oturuyordu. Şüpheli isimlerden binaya girip çıkan kişinin tespit edilmesi istendi.
Thodex mağdurları avukatı Sinan Keskin, "Fatih Faruk Özer'in irtibatlı olduğu, organizasyonda yer alan manken, oyuncu ve kamuoyuna mal olmuş çeşitli kişiler hakkında da bu irtibatın ortaya çıkartılması için savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANINDAN OKUL HAKKINDA AÇIKLAMALAR :"VELİLERİN İÇİ RAHAT OLSUN, ÖĞRENCİLERİMİZİ SALGINDAN KORUYACAK SİSTEM HAZIR"
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Okul bazlı ortaya koyduğumuz Kovid-19 önlemleri için elektronik takip sistemimiz hazır. Çoklu kontrolle sistemin sağlıklı çalışabilmesiyle ilgili tüm önlemlerimizi aldık" dedi.
 "2021-2022 eğitim ve öğretim yılını, tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde 6 Eylül Pazartesi günü gerekli tedbirler alınarak haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatıyoruz." diye konuştu.

'AŞI ZORUNLU DEĞİL, GÖNÜLLÜK ESASINA GÖRE İŞLİYOR''

"Kamuoyunda bu konuda dezenformasyon söz konusu. Öncelikle net olarak ifade etmek isteriz ki öğrencilerimize yönelik aşı ve PCR testi zorunluluğu bulunmuyor. Burada kılavuzda da yer aldığı şekliyle sadece öğretmenlerimiz değil servis şoförlerinden, servislerde görevli yardımcı personel, okullardaki idari personel, kantin ve yemekhane çalışanlarına kadar eğitim-öğretim ortamına dahil olan tüm çalışanlarımız aşı olmak istiyorlarsa aşı olacaklar. Aşı zorunlu değil, süreç gönüllülük esasına göre işliyor. Öğrencilerimiz ile bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarımızın aşı olmayacaklarsa haftada 2 defa PCR testi yaptırma zorunluluğu var.

Sizce aşı zorunlu olmalı mı? 


Velilerimiz rahat olsunlar. Okul bazlı ortaya koymuş olduğumuz Kovid-19 önlemleri için elektronik takip sistemimiz hazır. Okullarımız bu verileri kendileri kullanabildiği gibi ilçe milli eğitim müdürlüklerimiz ilçedeki tüm okulları bu sistem üzerinden takip edebilecekler. İl milli eğitim müdürlükleri, kendi ilçelerindeki süreçleri, aynı zamanda Bakanlık olarak ilgili genel müdürlüklerimiz, kendilerine bağlı tüm okullardaki süreçleri kontrol edebilecekler. Çoklu kontrolle, sistemin sağlıklı çalışabilmesi ile ilgili tüm önlemlerimizi almış bulunmaktayız."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN "AFGANİSTAN'DA ÖLÜ SAYISI 170'İ BULDU."
"Güncellenmiş Serbest Ticaret Anlaşması 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girdi. Balkanlardaki güncel görüşmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Maalesef Afganistan'la birlikte yeniden dünya ayrı bir yere kilitlenmiş vaziyette. Az önce aldığım bilgilerle ölü sayısı 170'i buldu. Terör örgütlerine bu ülkeleri teslim etmek suretiyle buralardan ayrılmak bedeli ağır neticeler doğurmaktadır. Az sayıda elemanımız orada bulunuyor. Biz Afganistan'dan bütün ekiplerimizi çekmiş bulunuyoruz. Barışın geleceğine her türlü desteği vereceğiz."

ABD'DEN KABİL SALDIRISINA MİSİLLEME!!
Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından tahliye operasyonlarının devam ettiği Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınlarında DEAŞ tarafından bombalı saldırı gerçekleştirilmiş, saldırıda 170 kişi ölmüş, 150 kişi de yaralanmıştı. ABD Başkanı Biden'ın saldırıyı gerçekleştirenlerden intikam alınacağını açıklamasının ardından DEAŞ/Horasan ele başına yönelik hava saldırısı düzenlendi. Operasyonda, Kabil'deki saldırıyı planlayan örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.
BİDEN, ''UNUTMAYACAĞIZ, AFFETMEYECEĞİZ'' DEMİŞTİABD Başkanı Joe Biden DEAŞ/Horasan üstlendiği saldırıya karşılık verileceğini açıklamıştı.
 Biden, saldırı sonrası"Unutmayacağız, affetmeyeceğiz ve sizi bulup her şeyin hesabını soracağız. Geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde birçoğumuz şunu düşünmüş olabilir. DEAŞ'in gözleri açıldı. Art arda üzerimize bu saldırıyı yapmayı planlıyorlardı. Bu misyon bizim için çok tehlikeliydi. Bu misyonu bu noktaya kadar yürütmeyi başardık. Bu şekilde ilerleyeceğini biliyorduk. Bu saldırıları bekliyorduk. Tahliye sürecini devam ettireceğiz ve misyonumuzu tamamlayacağız. Kabil'deki saldırıları DEAŞ'ın Horasan kolu yaptı. Bunu affetmeyeceğiz, bu saldırıyı gerçekleştirenlerin peşine düşeceğiz ve bedelini ödeteceğiz. Komutanlarıma Horasan grubuna saldırı planı emri verdim. Amerika bundan etkilenmeyecek ve güvenimiz tam bir şekilde kurtarabildiğimiz Amerikalı ve Afgan müttefikleri oradan tahliye edeceğiz'' ifadelerini kullanmıştı.

Evet bir Gündem Vakti yazısının daha sonuna geldik. Gündem de olan şeylerle ilgili olan düşüncelerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz. Sağlıcakla kalın ❤

Yazı hakkındaki görüşlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. Sağlıcakla kalın.
TAKİP ETMEYİ UNUTMA!!!/

3 Yorum

  1. Gündemde çok olaylar var, umarım hepimiz için hayırlısı olur. Eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Gazete okuyormuş gibi hissettim, emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın :)