GÜNDEM VAKTİ 15-19 KASIM

 Selamlar Blog dünyası, Gündem Vakti köşemizden yeni gündem haberlerini okumaya hazır mısınız?


Ben Gamzeli Kız yeni yazıma hoş geldiniz. Bir hafta daha geride kalmışken umarım sizler için bu hafta içinize sinecek şekilde mutlu ve sağlıklı geçmiştir. Geçtiğimiz bir haftanın daha gündemlerini sizler için derledim. Hadi okumaya devam edin de bakalım bu hafta Türkiye'de neler olmuş! 


 5.1 şiddetinde Deprem Meydana Geldi

Erzurum'un Köprüköy ilçesinde 19 Kasım saat 15.40'ta bir deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada depremin büyüklüğü 5,1 derinliği ise 7 km olarak belirtilirken, Kandilli'den yapılan açıklamada ise depremin büyüklüğü 5,2 derinliği de 5 km olarak açıklandı. 


19 Kasım Covid Tablosu 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın raporuna göre;

Türkiye'de son 24 saatte 357 bin 223 Kovid-19 testi yapıldı, 22 bin 234 kişinin testi pozitif çıktı, 226 kişi yaşamını yitirdi. 18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 80,40, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 90,18 olarak kayıtlara geçti.  Türkiye'de uygulanan aşı sayısı toplam 119 Milyon 029 bin 798 ' yükseldi. 

En az iki doz aşı uygulananların oranının en yüksek olduğu 10 il; Ordu, Amasya, Osmaniye, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak, Burdur 

En az iki doz aşı yapılanların oranının en düşük olduğu iller; Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Siirt, Muş, Bingöl, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Bayburt


Fahrettin Koca'dan aşı çağrısı;


AŞI İÇİN BİRLİK ÇAĞRISI Halkımızdan salgınla mücadelenin şartlarına uymasını, ertelenen, zamanı gelen dozları hemen yaptırmasını istiyoruz. Sağlık camiamızdan aşı kararsızlarını aydınlatmak için destek, tüm medyadan aşı için kamu iletişimi hizmetinde daha fazla ısrar bekliyoruz.
Resim


Merkez Bankasından Faiz Kararı Çıktı

Erdoğan, ona yöneltilen sorulardan birine "Merkez bankası bağımsızdır. Bırakın o kararını versin" cevabını vermişti. Müslüman olan bir ülkede yaşamamıza ve faizin haram olduğu bilincine sahip olmamıza rağmen bakalım Merkez Bankası faiz için ne karar vermiş

Yüzde 16 olan politika faizi piyasa beklentilere paralel olarak 100 baz puan indirildi. Ve yüzde 15 olarak belirlendi. 

Karar öncesi 10.50 seviyesindeki solar kurunun 11' yükselmesi de dikkat çekti. Son zamanlarda doların inişli çıkışlı durumları ülke de paniğe yol açarken faiz açıklamasından hemen sonra yükselmesi de biraz tepkiye neden oldu.

TL yıl başından beri yüzde 45 değer yitirirken karar, son açıklamalar sonrasında 'Bekleneni yaptı' şeklinde yorum aldı. Diğer yandan da MB enflasyondaki artışın geçici olduğunu yine vurguladı. Faiz indirimlerinin de ticari kredi büyümesi arttırdığını da ima etti. 

PPK açıklama metninde, "Para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır. Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir." ifadeleri yer aldı. 


EKONOMİ 

Neredeyse büyük küçük demeden herkesin 7\24 takip ettiği dolar bakalım bu hafta içinde ne kadar yükselmiş ya da azalmış mı?

Dolar  11,23 Türk Lirası                       Euro   12,68 Türk Lirası

Ekonomi konusunda haberler neyse ki pek iç açıcı durmuyor. Türk Lirasının git gide değer kaybettiğini görmek bizleri daha da üzüyor. 

Dolar, yurt içi piyasalar açıldıktan sonra 10.50 bandına geriledi. Beklentilere paralel 100 baz puanlık indirimin ardından ise ilk anda 10.97 liraya kadar çıkarak rekor tazeledi. Kur bir müddet 10.84'e gevşedi ancak bu kalıcı olmadı. Saat 15.50 itibarıyla dolar/TL yeniden 10.90 liranın üzerine çıktı ve 16:15 civarında kur tarihinde ilk kez 11 seviyesini aşarak 11.3087 ile rekor kırdı.

Euro/TL 12.8, sepet kur 12 TL üzerine çıktı. İngiliz sterlini 15 TL'yi aştı. Ons altın düşmesine rağmen kur etkisiyle gram altın 665 TL'yi gördü.


- Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Kasımda yapılan grup toplantısında ;

"Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunu farklı yere çevirme gayretine girenlere boşuna uğraşma diyoruz. Milletin sırtından faiz belasını kaldıracağız. Hala kalkıp da bu mücadelede beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar kusura bakmasınlar. Ben bu yolda faizi savunanla olamam" şeklinde konuşmuştu.

"Bugünkü açıklamalarınız sonrasında Merkez Bankası'nın yarın (bugün) faiz indirmeye devam edeceği sonucuna varabilir miyiz?" sorusuna Erdoğan, "Merkez Bankası bağımsız değil mi? Yani hem bağımsızlığını konuşuyorsunuz... Bırakın da bağımsız olarak kararını o versin." karşılığını vermişti.

Bu açıklamalar sonrasında da doların artışlarını izlemeye başlamıştık. Doların dünyaya yayılmış ve bu kadar değerlenmiş olması gerçekten de çok üzücü. Bazen söylenecek pek de bir şey kalmıyor. Bizlere sadece izlemek kalıyor desek yeridir. Haberlerde ve sosyal medya da bolca doların artışını takip ediyor olacağız. Umuyorum ki doların çokça indiği günleri görürüz. Sizlerin bu konu hakkındaki görüşleri neler yorumlarda benimle paylaşın.


Almanya'da Korkutucu Virüs Alarmı!

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, artan koronavirüs vakaları nedeniyle hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin dolacağı uyarısında bulundu.

RKI Başkanı Wieler, "Bu, ulusal bir acil durum. Şimdi acil frenini çekmemiz gerekiyor." 

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, covid-19 salgınının son zamanlarda artan vaka sayıları ile yoğun bakım ünitelerinin dolacağı açıklamasında bulundu.  Son 4 haftada, haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayılarının 5 kat arttığına işaret eden Spahn, bunun sonucunda hastanelere başvuran, yoğun bakımlarda kalan ve hayatını kaybedenlerin sayılarının arttğını belirtti.

Spahn, ülkedeki söz konusu artışın ve hastanedeki doluluk oranlarının bölgeler arasında farklılıklar gösterdiğine dikkati çekerek, “Ancak ulusal bir acil durumda olduğumuz da açıktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya’yı yonca yaprağı şeklinde 5 bölgeye ayırdıklarını ve hastanelerin kapasitesinin sınıra dayandığı durumlarda hastaların bu bölgeler içinde sevk edildiklerini anlatan Spahn, "İlk kez sadece yonca yaprağı şeklindeki bölgeler içinde değil, büyük çapta bölgelerin sınırlarının dışına hastaları sevk edeceğimiz duruma geleceğiz. Muhtemelen komşu ülkelere de. Bu konuda hükümet ile eyaletler arasında koordinasyon içindeyiz." ifadelerini kullandı.
Almanya’da 15 yoğun bakım yatağına sahip olan oldukça az yoğun bakım bölümü bulunduğu bilgisini paylaşan Spahn, "Yoğun bakımda yüzde 10 boş yer bulunduğu söylediğinde bu, kulağa çok gibi geliyor. Ancak 10 yatağın yüzde 10’u boş olduğunda bir yataklık yer var. Beyin kanaması, kalp krizi veya beklenmedik bir durum olduğunda durum zorlaşacak." şeklinde konuştu.


AY TUTULMASI 

"Kunduz ayı" (Beaver Moon) olarak bilinen kasım dolunayı, New York'ta Manhattan ile Queens bölgesini birbirine bağlayan Queensboro Köprüsü üzerinde güzel görüntüler oluşturdu.


İLK COVİD OLAN KADIN HASTA!

ABD’de bulunan Arizona Üniversitesi'nde görevli Dr. Michael Worobey, araştırması sonucu bilinen ilk Covid-19 vakası Çin'in Vuhan şehrindeki bir pazar satıcısı olduğunu söyledi.

Çin ve Dünya Sağlık Örgütü'nün  ortak incelemesinde yanlışlar olduğunu belirten Worobey, 

"İlk koronavirüs hastasının 8 Aralık'ta tespit edilen 41 yaşındaki muhasebeci olduğu iddiaları yanlış. O, Vuhan’daki hayvan pazarından çok uzakta yaşıyordu. Hayvan pazarında çalışan ve üç gün sonra 11 Aralık’ta hastalanan kadın ilk hasta" açıklamasında bulundu.


HARRY POTTER YENİ FİLM HABERİ

Harry Potter severlere bir müjde! Yeni filmi "Yıldönümü Hogwarts'a Dönüş" ile geldi. "Return to Hogwarts" 

Yeni filmi sabırsızlıkla bekleyenler ve "Ne zaman çıkacak?" diye soranlar,  Harry Potter ekibi Hogwarts'a geri dönüyor. 

"Harry Potter Yıldönümü: Hogwarts'a geri dönüş" özel filminin nerede ve ne zaman çıkacağı da belli, oldu. Daniel, Emma ve Rupert yeniden bir arada! Diğer ünlü isimler de ilk filmden tam 20 yıl sonra tekrar bir araya gelecek. 

Yeni film 1 Ocak 2022' de HBO Max'te yayınlanacak. Uluslar arası gösterimi ise daha sonra yapılacak. Film Londra'da ilk filmin setinde çekildi. 


AÇIK LİSE SINAV TARİHİ ! 

Sınavlar 4 Aralık saat 9.30'dan 10 Aralık 23.59'a kadar çevrim içi yapılacak. 

2021-2022 eğitim öğretim yılı birinci dönem sınavları için daha önce ders seçimi yapmış olan öğrencilerin bu ders seçimlerine göre sınava katılabilmesi, yeniden ders seçimi yapmak isteyenlerin 17-30 Kasım arasında ders seçimlerini yapabilmeleri sağlanacak.

Açık öğretim ortaokulu öğrencileri, 2021-2022 eğitim öğretim yılı birinci dönem sınavları için tekrar ders atama işlemleri yapılmadan daha önce atanan derslerden çevrim içi sınavlara katılabilecek.

Öte yandan, açık öğretim okullarında mezuniyet şartlarını taşıyan ve sınava katılması gerekmeyenlerden sınav katılım ücreti ödeyen öğrenciler ile açık öğretim okulları ilk kayıt ve kayıt yenileme dönemlerinde, sınav katılım ücreti hesabına sehven para yatıranlara, ücret iadeleri yapılacak.


Bir Gündem Vakti yazısı daha bu hafta ile sona erdi. birçok haberi sizlere kısaca toplamaya çalıştım. Yeni gündem haberleri ile görüşmek üzere kendinize iyi bakın ❤ Sizler de haberler hakkındaki düşünceleriniz benimle yorumlarda paylaşabilirsiniz. Sizce ne olacak bu ülkenin gidişatı? 


Instagram: gamzeli_kiz_blog 

Twitter: Gamzelikizblog



6 Yorum

  1. Almanya'nın durumu dikkatimi çekti. Kovid salgını gittikçe kötü bir hâl alıyor ama insanlar eskiye göre daha rahat.Ben halâ aşı olmayan grupta olarak korkuyorum açıkçası.Aşının koruduğu bir muamma bence.Doların ve Euronun Türk lirası karşında gittikçe yükselmesi üzücü. Kovid salgınından sonra ne yazık ki bütün dünyada hayat daha pahalı olmaya ve yaşanmaz bir hâl almaya başladı:( Tv izlemeyen birisi olarak teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilk zamanlar ne kadar panik oluyordu insanlar ama şimdi herkes saldı. Aşı olanların da yeniden olduğunu duydum. İnsan kendi ülkesinin aşısı olmayınca güvenemiyor. Yorumun için teşekkürler :)

      Sil
  2. dolunayı görenler var galibaa, dolar fena yaa, yaa herkes bir aşılansaydı artık yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkürler :) Ben de görmeyi isterdiim :)

      Sil
  3. Merhabalar.
    15-19 Kasım arası gündem paylaşımınızı okudum. Çok güzel hazırlamışsınız. Kaleminize, emeğinize sağlıklar dilerim. Deprem, Covid_19, Merkez Bankası, faizler, ekonomi, döviz kurları ve altın borsası, ay tutulması, yeni filimler, açık lise sınavı derken bir gazete okumuş kadar epey bir bilgi sahibi olduk. Teşekkür ederim.

    Bu ülkenin bir vatandaşı olarak ben de ekonominin çok kötü yönetildiğinden, pahalılıktan, enflasyondan ve her şeyden önemlisi paramızın değer kaybı sonucu mevcut gelirlerimiz göre alım gücümüzün çok düştüğünden şikayetçiyim. Daha fazla ileriye gidince konu siyasete bulaşıyor. Bu kadar yeter diyorum ve tekrar bu güzel paylaşımınızdan dolayı teşekkür ediyor ve hayırlı günler diliyorum.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim :)
      Yazıyı beğenmenize çok sevindim. Hayırlı günler :)

      Sil

Yorumunuz için teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın :)