GÜNDEM VAKTİ 6-10 ARALIK

  Selamlar Blog dünyası, Gündem Vakti köşemizden yeni gündem haberlerini okumaya hazır mısınız?



Twitter Gündemi 

Türkiye konumunda gündemde

#VakalarArtmadanEğitimUzaktan

26,4 B Tweet


Türkiye konumunda gündemde

#SağlıkçıMaaşı10bintl

16,7 B Tweet



KORONAVİRÜS

Türkiye
Toplam vakalar
9.000.000
+18.561
Vefat sayısı
78.778
+176
Tüm dünyada
Toplam vakalar
269.000.000
+618.000
Vefat sayısı
5.300.000


                               Bugünkü Vaka      Bugünkü Test       Bugünkü Vefat     Bugünkü İyileşen 

10 ARALIK 2021 18.561   347.232                   176              25.129

9 ARALIK 2021 19.696 350.522                    195               27.263

8 ARALIK 2021 20.874 356.254                      192      29.883

7 ARALIK 2021 22.687 355.317                    198      24.366

6 ARALIK 2021 20.033 354.269                     187             25.611


5 Bölgede sağanak!  Trakya için önemli uyarı! 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Trakya kesimi, Kıyı Ege, Çanakkale, Afyonkarahisar, Antalya ve Isparta çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

DHA'da yer alan son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan açıklamada, bu gece saatlerinde Trakya´da başlayacak sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışların, yarın sabah saatlerinden itibaren Trakya çevrelerinde (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ), zamanla İstanbul ve Yalova çevrelerinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) olmasının beklendiği bildirildi.


AppStore Türkiye fiyatlarına dolar zammı kuru geliyor!

TL’nin dolar karşısında hızla değer kaybetmesine bağlı olarak Kasım ayının sonunda iPhone, iPad ve MacBook’lar başta olmak üzere Türkiye’deki tüm ürünlerinin fiyatlarında yüzde 30 seviyesinde artışa giden Apple, şimdi de uygulamalarına zam yapma kararı aldı.

ABD’li teknoloji devi, Türkiye’deki App Store üzerinden sunulan oyun, uygulama ve uygulama için satın almalarda fiyat artışına gidiyor.

Apple, “​​Türkiye'deki App Store'da yaklaşan fiyat değişiklikleri” başlığıyla yaptığı duyuruda, “Vergiler veya döviz kurları değiştiğinde, bazen belirli bölgelerde App Store'daki fiyatları güncellememiz gerekiyor. Bu kapsamda, önümüzdeki günlerde Türkiye'de App Store'da uygulama ve uygulama içi satın alma (otomatik yenilenebilir abonelikler hariç) fiyatları artacak” 


Belçika mahkemelerinde başörtüsü yasağı kaldırıldı

Müslüman bir kadın, 2018 yılında başörtüsünü çıkarmadığı gerekçesiyle mahkeme salonuna alınmaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu.

Strasbourg'daki mahkeme, Belçika'yı "inanç özgürlüğünü ihlal ettiği" gerekçesiyle mahkum etti. Bu kararın ardından mahkemelere bu konuda AİHM kararına işaret eden bir genelge gönderildi.

Bunu "tahammül edilemez bir durum" olarak değerlendiren Belçikalı yetkili, bu nedenle UNIA'nın, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin, gerekli yasal değişikliğin yapılması konusundaki uyarısını hükümete hatırlatmaya devam ettiğini belirtti.

Bu uyarıların ardından Belçika hükümeti, 19. yüzyıldan kalan ceza yasasının 759'uncu maddesinde değişikliğe gitti.

Fırsat Eşitliği Merkezi yöneticisi Kelstman, "Yasa değişikliği nihayet gerçekleştirildi. İnsan hakları alanındaki bu ilerlemeyi memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.


İstanbul'un bazı ilçelerinde ekmeğe zam!

İstanbul Fırıncılar Odası'nın İstanbul'da ekmek fiyatlarının 2 TL'den 2.5 TL'ye çıkmasını öngören ağustos ayındaki zam talebi, İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) 10 Kasım'da kabul edildi. Kararın üzerinden 1 ay bile geçmemesine rağmen birçok fırın ekmeğe zam yaptı. Geçtiğimiz hafta gramajı 210'a düşürülüp 3 liraya satılan ekmek, yeni bir zamla 3.5 TL'den satılmaya başlandı.
Fırıncılar da bu konuda kendi ellerinden bir şey gelmediğini ve onlarında zor durumda kaldığını söylüyor. Un fiyatları da artınca ekmeğin fiyatının daha da fazla olması gerektiğini düşünüyor fakat tüketicinin tepkilerinden geride kalmak için kendilerinin de üretim konusunda sıkıntı çektiğini belirtiyor. 

İstanbul halk ekmeklerinden genellikle ekmek alıyorum. Şu an fiyatı 1.25 İnşaallah zam gelmeden devam ederiz. İçine koyulan malzemeler konusunda da İHE'ye güvendiğim için oradan alıyorum.  


Tayvanda Omicron vakası

Merkezi Salgın Komuta Merkezinden yapılan açıklamada, 8 Aralık’ta Güney Afrika ülkesi Esvatini’den Tayvan’a dönen 30’lu yaşlardaki Tayvanlı kadında Omicron vakasına rastlandığı belirtildi.

Sağlık yetkilileri, genç kadının karantinaya alındığını ve uçakta yanında gelen kişilerin COVID-19 test sonucunun negatif çıktığını belirtti.

Tayvan adasında, son 24 saatte yurt dışı kaynaklı 10 yeni COVID-19 vakası tespit edildi. Bugüne kadar 16 bin 731 vaka tespit edilen Tayvan'da 848 kişi hayatını kaybetti.


Merkez Bankası dolara müdahale etti

Dolarda bugün yaşanan yükselişin ardından Merkez Bankası yeniden doğrudan satış yoluyla kura müdahalede bulundu.

Merkez'den yapılan açıklamada "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi.

Müdahalenin ardından dolar 13.95 liradan 13.74 liraya geriledi. Ardından yeninden 13.90 liranın üzerine çıktı.


ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, "Bu yılın sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,6'nın altında gerçekleşmesini bekliyoruz. Cari açığın milli gelire oranı noktasında yıl sonunda inşallah müjdeli rakamları paylaşacağız" açıklamasında bulundu. Bütçe görüşmelerinde konuşan Nebati, "2022 yılı için asgari ücrette herkesin beklentilerini karşılayacak bir artış yapmayı planlıyoruz" ifadelerini de kullandı


Asgari ücrette üçüncü toplantı yapıldı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü kez toplandı. Taraflar baz alınacak enflasyon rakamlarında anlaşamadı. TİSK, TÜİK'in enflasyon rakamlarının baz alınmasını isterken, Türk-İş yaşanan enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde olduğu gerekçesiyle buna itiraz etti. Asgari ücret 4. toplantıya kaldı. TÜİK asgari geçim tutarı açıklamadı. Hacettepe Üniversitesi'nin bir işçinin günlük dengeli beslenme parametresine göre hesaplama yapıldı. Çalışma Genel Müdür Nurcan Önder, "TİSK asgari geçim tutarını 3.100 TL, Türk-İş 3.579 TL öngörüyor." dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun hesaplamasında asgari geçim tutarı hafif işte 2.979 TL, ağır işte 3.567 TL oldu. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, "3161 TL gibi bir teklifimiz söz konusu değil. Orta yolu bulacağız" dedi. Taraflar 3 konuda mutabakata vardı: SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilip, yüzde 14'ün yüzde 9 olarak düzenlenmesi. Birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilmesi. 5 yıldır uygulanan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli yerlerde yüzde 6 olarak uygulanması toplu sözleşme olmayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması.



9 Yorum

  1. Merhabalar.
    Verdiğiniz değerli gündem bilgileri için çok teşekkür ederim. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Bu sefer asgari ücreti fazla uzatmadan sonuçlandıracaklarını söylüyorlardı, sizin verdiğiniz bilgilere göre asgari ücretin üçüncü toplantısı yapılmış!
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim Recep bey :) Umarım iyi bir karara varırlar.

      Sil
  2. Yine gündem haberlerini vermişsin.Belçika'daki yasa değişikliği güzel olmuş. Halâ böyle çağdışı uygulamalar olması iyi değil. Covid ve zamlar ,ne olacak böyle:(

    YanıtlaSil
  3. Tayvan'ın özel bir yeri var hayatımda, umarım durumları bizden iyidir.

    YanıtlaSil
  4. Doların artışı hepimizin hayatını çok etkiledi.
    Ekmek fiyatları Ankara'da da arttı maalesef.

    YanıtlaSil
  5. Haber sitelerinden daha ziyade buradan bilgi almak zaman tasarrufu sağlıyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok sevindim, teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Twitter kullanmıyorum, gündemi de haliyle takip edemiyorum. Bilgilendirmeler için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  7. yağmur, belçika, ekmeğe zaman, en ilginçler bana göre :)

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın :)