KİTAP YORUMU : SATRANÇ

  Selamlar ben Gamzeli Kız bloğuma hoşgeldiniz. Bugün sizlere yeni bir kitap önerisi ile geldim .Önereceğim kitabın adı  satranç ,ne kadar eski bir kitap olsa da gördüğüm kadarıyla çok beğenilen bir kitap ben de açıkçası çok  sevdim ve sizlere tavsiye etmek istedim. Bu kitabın öyküsü diğer kitaplardan farklı yazılışı olsun ,konusu olsun. Zor dönemler geçiren bir yazarın yazdığı bu kitap, manevi olarak da içimize  yer ediyor.Hemen kitabı anlatmaya başlamak istiyorum çünkü okuyacaklarınız karşısında şok olacağınızı ve farklı duygulara bürüneceğinizi  biliyorum . Buyrun kitabı tanıyalım ;

KİTAP HAKKINDA 

İlk baskısı 1942 de yayımlanmış, ancak sadece  250 tane basılmıştır.Bu romanın ilk İngilizce tercümesi 1944 de Newyork da yayımlanmıştır.Bu baskıdan sonra kitabın ünü tüm dünyaya yayılmış sadece Almanya da 1.200.000 satılmıştır.Bu roman , Zweıg ın 1942 yılında hitler ve nazilerden kaçarak sürgün hayatı yaşadığı Bueno Aires de yazılmış ve yayımlanmıştır. Yaşadıklarından sonra  yaşamaya veda eden Zweıg ın son romanıdır. 
II. dünya savaşı yıllarında Gestapo ve Nazilerden fiziksel olarak kaçmayı başarabilmiş ancak ruhsal olarak kaçmayı başaramamıştır.Sürekli Naziler geliyor korkusu ile hayatına devam etmek zorunda kalmıştır.Kendisini intihara doğru sürükleyen bu ruh hali içinde bu romanını yazmıştır. Acılarından ilham çıkarmak zorunda kalan bir yazar... Zweıg ın Brezilya da sürgünde iken Şubat 1942 deki intiharından bir kaç ay önce tamamladığı bu kitap, Avustualyalı yazarın II .dünya içinde uyandırdığı derin acılar için yazılmış.Nazilerden kaçarak yaşayan Zweıg, onlardan kurtulmanın tek yolunun ölüm olduğunu düşünmüş ve roman basıldıktan birkaç ay sonra  da karısı ile birlikte intihar ederek Zweıg hayranlarına ve hayata veda etmiştir. 

KİTAP ÖZETİ

KONUSU,Bir şekilde eline geçen bir kitap ile satrancı ve detaylarını öğrenerek oyunu bir tutkuya dön üştüren ancak bu tutkusu yüzünden beyin hummasına yakalanan bir doktorun, Dr. B. nin hayatını anlatmaktadır.

KARAKTERLER;

Czentovic, Satraçtan başka şeylerle ilgilenmeyen satranç bağımlısı, kendi gibi köylü insanlardan başkalarıyla konuşmayan cahil olarak nitelendirilen bir adamdır.Satrançta dünya şampiyonu olunca asosyal yaşamında değeri hamlelerine ve parasına vermiştir.

Dr. B. , İsmi tam verilmeyen romanın kahramanı Dr. B. Viyanalı olan bir avukatın oğludur. Hitler in Viyanayı işgali sırasında elinde bulunan gizli dosyalar nedeni ile tutuklanıp uzunca bir süre sorgulanır. Bu sorgu sırasında canı sıkılınca çaldığı  bir kitap sayesinde satrancın inceliklerini öğrenir.Sonunda dünya şampiyonu Czentovic ile karşılaşmayı hayal eder.

MC CONNER,  Californiya da yaşayan petrol yataklarına sahip satranç'a ilgi duyan zengin iş adamıdır.

KİTAP ÖZETİ :  Newyork tan Bueno Aires e  yolculuk yapan deniz vapurunda Dünya şampiyonu  Czentovic te vardır. Slovenya da yoksul bir denizcinin oğlu olan Czentovic , köyün rahibinin himayesi altında büyümüş ve dünya şampiyonu olmuştur.Mc connor adındaki zengin iş adamı Satranç şampiyonu Czentovic e para karşılığı bir parti satranç oynamayı teklif eder. Sonuç belli Czentovic kazanır .Dr B de şampiyonu farkeder ve onunla maç yapmak için farlı denemelere girer.Mc Connor  ile Mirko Czentovic arasında bir başka oyun oynanırken  Mc Connor  yine kaybetmektedir. Fakat bu defa  Dr B. adında bir başka yolcu çıkmış oyuna müdahale ederek  Mc Connor ‘un  ve bir beraberlik kurtarmasını sağlamıştır.  Bunun üzerine yolcular   Czentovic ile Dr B . arasında bir yarışma düzenler.Müsabaka başlamadan önce Dr B:’nin satrancı nasıl öğrendiği geriye dönüş tekniği ile anlatılır.  

Dr B.  Gestabo tarafından uzun bir süre hücre hapsine kapatıldığında,sorgulama öncesi bekletildiği odadaki asılı duran montun cebindeki kitabı almayı başarmıştır. Ve hücrede sıkıldığı sürede bu kitap hayatını kurtarmıştır. Ancak satranç taşı ve tahtası olmadığından önceden ekmek den yaptığı taşlarla oynamıştır. Daha sonra ise zihninde oynayarak  bir satranç ustası olmuştur.Daha sonra kitaptaki bütün oyunları ezberledikten sonra yine sıkıcı günlere geri dönmüştür.Bunun üzerine yeni bölümler icat ederek kendi kendine karşı oynamıştır. Dr B. sonunda serbest bırakılır.

Gemideki müsabakayı Dr B. kazanır Dr B. bütün şampiyonların hamlelerini bildiği için önceden hesaplıyordur.  2. müsabaka sırasında Czentovic karşısındakinin huzursuzlaştığını farkedince yavaş oynamaya başlar Dr B. sinir krizi geçirir ve parti yarıda kalır.

STEFAN ZWEIG HAYATI 

Yazar 1881 yılında  Viyana Avusturalya da dünyaya gelmiştir.Oyun yazarı,romancı ve biyografi yazarıdır.Babası varlıklı bir sanayici olan Zweıg, küçük yaşlarından itibaren edebiyat ve kültür alanında iyi bir eğitim görmüş. Latince, Fransızca ve Yunanca gibi dilleri öğrenmiştir. Henüz lise çağlarındayken şiir yazmaya başlamıştır. Üniversitede felsefe eğitimi almıştır.Satranç Nazi zulmüne uğranılan zamandaki eserlerdendir. O yıllarda yahudi kitapları toplanılarak yakıldığı için Zweıg'ın evi de basılmıştır.Daha sonra ülkesini terk etmiş ve Londra ya yerleşmiştir.II. Dünya savaşında konferans için gittiği Brezilya ya yerleşmiştir. Ve orada ünlü kitabı SATRANÇ'ı kaleme almıştır.Hayatında yaşadığı acılar ve düş kırıklıkları nedeni ile 22 ŞUBAT 1942 de karısı Lottie ile birlikte zehir içerek intihar etmiştir.( İşte bir devir de böyle kapandı )

"VİCDAN HATIRLADIKÇA HİÇBİR SUÇ UNUTULMAZ" stefan zweıg ...

YAZARIN KİTAPLARI

Yakıcı Sır 
Ay Işığı Sokağı 
Mürebbiye
Korku
Amok Koşucusu 
Bir Kadının Yaşamından 24 saat
Olağanüstü Bir Gece 
TAKİP ETMEYİ UNUTMA!!!/ 

0 Yorum

Yorumunuz için teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın :)